Poarta catre lumea reala
Making the next stepSANATATEA


      Sanatatea nu reprezinta totul, dar fara sanatate nimic nu conteaza .
                                                                                  Schopenhauer


      “…..fara sanatate nimic nu conteaza”.
      Iata o afirmatie extrem de reala : putem avea orice, dar daca nu ne putem bucura pe deplin de ceea ce  avem, de viata….Ar avea sens sa spunem, deci, “Sanatate, ca-i mai buna ca toate !” ? Bineinteles – cu totii spunem asta ! Atunci, daca o spunem, oare n-ar fi indicat sa si cunoastem ce inseamna cu adevarat sanatatea ? Si sa aplicam principiile sale ?
      Definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii este : “Sanatatea este acea stare perfecta de bine in care se gaseste un individ din punct de vedere organic, spiritual si social.” Definitia mea este oarecum apropiata.
      Din punctul meu de vedere, sanatatea reprezinta starea in care fiinta umana functioneaza optim in toate domeniile vietii sale, in care se simte fericita cu adevarat si in care se indreapta catre realizarea potentialului sau interior maxim.
      Pentru ca functionarea optima, fericirea si realizarea potentialului sa poata avea loc, este necesar sa avem sanatate fizica, mentala, emotionala si spirituala.
      Sanatatea fizica inseamna buna functionare a organismului uman – a creierului, a tuturor organelor, sistemelor - ceea ce duce la o stare de vitalitate, putere interioara, claritate a mintii, atentie, constienta.
      Sanatate mentala reprezinta, din punctul meu de vedere, deschiderea mintii catre tot ce este nou si cu adevarat folositor pentru crearea unei vieti armonioase. Inseamna deschiderea catre a citi, a auzi, a vedea, a discuta, a intelege, a aplica idei, informatii care s-au dovedit eficiente de-a lungul vremurilor sau care au fost descoperite de curand – toate acestea in scopul imbunatatirii continue a propriei vieti. Inseamna capacitatea de a gandi, analiza, crea, lua cele mai bune decizii rationale care duc la linistea, multumirea si implinirea sufleteasca.
      Sanatatea emotionala inseamna o buna gestionare a starilor interioare prin care trecem zi de zi, emiterea catre noi insine si in exterior a emotiilor considerate pozitive. Acest lucru este foarte important, el avand o influenta directa benefica asupra sanatatii fizice, asa cum s-a dovedit deja. Inseamna, in primul rand, acceptarea, grija, intelegerea – fata de noi insine, in primul rand, si apoi fata de tot ceea ce ne inconjoara.
      Sanatatea spirituala reprezinta un cumul al celor trei tipuri enuntate anterior si, in plus : capacitatea de a-ti propune si de a duce la indeplinire scopul cel mai inalt al vietii tale; intelegerea naturii lumii interioare si exterioare (atat a ta cat si a mediului in care traiesti); abilitatea de a descifra si de a crea, pentru tine, sensul propriei tale vieti; credinta in Dumnezeu, asa cum il intelege fiecare.
      Sanatatea reprezinta factorul cheie al adevaratei noastre varste, varsta biologica. In mod real, omul are trei varste : varsta cronologica (‘de pe buletin’, cea mai putin importanta), varsta biologica (ce indica gradul de functionare a sistemelor sale fiziologice : organe, glande, sisteme s.a.) si varsta psihologica (ce indica experienta subiectiva, personala a cat de tanar sau batran te simti). Poti avea cronologic 40 de ani dar corpul tau fizic sa functioneze din punct de vedere biologic la fel ca al unei persoane de 30 de ani, cu o stare de sanatate buna.
      Din pacate, in zilele noastre constatam ca, de cele mai multe ori, sanatatea devine importanta pentru noi doar atunci cand lipseste. Atata vreme cat omul considera ca are ceea ce se numeste ‘sanatate’ din punctul de vedere al Modelului Medical (adica atata timp cat nu simte neplaceri in starea corpului), el are tendinta de a ignora toate ideile bune care il pot ajuta sa-si pastreze sanatatea pe termen lung.Tocmai de aceea, pastrarea sanatatii (conform Modelului Natural) in conditiile geo-atmosferice, economice, culturale si sociopolitice de astazi a devenit o ‘arta’.
       Si, ca orice arta, pentru manifestarea potentialului extraordinar cu care pe toti ne-a inzestrat Divinitatea, si aceasta se deprinde.
      Vom explora in aceasta sectiune numeroasele fatete ale conceptului de sanatate. De la cauzele imbolnavirii si modalitati de insanatosire  la longevitate si intinerire, alimentatie si suplimente nutritionale, emotii si ganduri, respiratie, exercitiu fizic si somn, medicina energetica. Un ansamblu care ne sprijina in regasirea drumului catre sanatatea pe care fiecare ne-o dorim.
      In mod sigur ati observat cum, in vremurile noastre, din ce in ce mai multi oameni devin constienti de importanta sanatatii ! Asa incat, sa pornim explorarea….

( Marius Stan )

Copyright © 2006 . Toate drepturile rezervate Marius Stan succesulpersonal.ro . Designed by Radu Vucea       | Termeni si conditii utilizare |